Dan se je spet začel relativno zgodaj, vstali smo ob pol osmih. Takoimenovani »Jet lag« efekt izginja in čedalje lažje spimo (in se težje prebujamo ☺). Danes sta bila na sporedu ogleda dveh podjetij. Dopoldne smo si ogledali Agilent Technologies popoldne pa Microsoft.

Iz Palo Alta smo po dobrih dvajsetih minutah vožnje prispeli v Santa Claro. Tako, kot tudi pri ostalih večjih podjetjih, ki smo jih obiskali do sedaj, se tudi Agilent razpira skozi več zgradb, katere so zaprte v kampus. V zelo prostorni in enostavni avli sta nas pričakala Steve in Devon. Devon je vodja manjšega muzeja v podjetju Steve pa je ... Najprej smo si ogledali muzej, kjer nam je Devon povedal zgodbo o nastanku Hpja. Kot je večini bralcev znano, sta David Packard in Bill Hewlett leta 1939 ustanovila podjetje Hewlett-Packard. Ime podjetja je seveda sestavljeno iz njunih priimkov. Dejstvo, da je priimek Billa na prvem mestu pa je posledica meta kovanca. Bill in David sta se sicer spoznala na Stanfordu in hitro postala dobra prijatelja. Kmalu po diplomi sta najela garažo v Palo Altu (garaža stoji še danes, pred njo pa je postavljen spomenik začetku Silicijeve Doline) kjer sta razvijala razne elektronske naprave. Prva komercialno uspešna naprava je bil audio oscilator, ki je bil kvaliteten vendar vseeno močno cenejši od konkurence. Prvo serijo (ročno izdelanih) sedmih oscilatorjev je kupila neka filmska hiša. V nadaljevanju sta se usmerila v razvoj merilne RF tehnike. Prva zares odmevna zgodba o uspehu pa je bil kalkulator HP-35. Podjetje je načrtovalo prodajo po 1000 kosov na mesec po celotnem svetu, vendar so naročila kmalu po izidu naprave presegla 20000 kosov mesečno. Uporabniki HP-jevih kalkulatorjev še vedno cenijo obrnjeno poljsko notacijo, ki jo HP uporablja že od modela HP-35 dalje. V nadaljnih letih se je podjetje osredotočilo na potrošniško elektroniko. Ta je do leta 1999 predstavljala skoraj 80% vseh prihodkov podjetja. Leta 1999 se je oddelek za merilno tehniko odcepil od matičnega HPja in začel s svojim podjetjem imenovanim Agilent Technologies. Podjetje danes zaposluje okoli 18500 zaposlenih in deluje na področju merilne tehnike in biotehnologije. Vsako od teh področij predstavlja približno polovico vseh prihodkov podjetja.

Po učni uri zgodovine sta nas Devon in Steve odpeljala na oddelek kjer se ukvarjajo z razvojem NMR (Nuclear Magnetic Resonance) naprav. Njihove najboljše naprave za NMR spektrometrijo zmorejo gostoto magnetnega polja do 23,5T. Magnet je obdan s tekočim dušikom, ki ga držijo na temperaturi okoli 4K. Po tej predstavitvi smo se sprehodili do drugega dela kampusa, kjer je program avtomatizacije. Lahko si predstavljate, da mora pri nekaterih meritvah več instrumentov delovati usklajeno. Sisteme se končnim kupcem prodaja kot celoto in zato morajo pokrbeti tudi za ustrezno povezavo med posameznimi sklopi. V podjetju sami zagotavljajo celotno avtomatizacijo. Programski del je v večini narejen v njihovem okolju vWorks prav tako so robotske roke v celoti njihov produkt. Ogled je se kar prehitro iztekel in kmalu smo se peljali proti Microsoft technology centru v Mountain Viewu. Sprejel nas je inženir Scott in nam najprej razkazal Microsoftove produkte na področju potrošniške elektronike. Po sprehajanju prstov po Microsoft Surface in hitri izkušnji operacijskega sistema Windows 8 smo se odpravili v konferenčno sobo. Scott in Nidhi sta nam predstavila njihove produkte za poslovna okolja. Večino produktov smo sicer poznali, zanimiv pa se nam je zdel njihov sistem za interno komuniciranje v večjih podjetjih imenoval Lync. Po predavanju smo se sprehodili še skozi njihovo trgovino, kjer je mogoče kupiti njihove programske produkte po zelo ugodni ceni. Po ogledu smo si privoščili pozno kosilo. Trenutno smo v naši rezidenci vsak s svojo konzervo hmeljevega napitka.