Zjutraj nas je ta dan presenetilo sonce, ki ni ravno pogosto za New York v temu spomladanskemu času. Še bolj pa nas je presenetil naš gostitelj Kevin (Newyorčan pri katerem stanujemo), saj nam je pripravil okusen ameriški zajtrk. Danes smo sklenili obiskati eno od predmestij New Yorka (oz. od predelov, ki niso Manhattan), izbrali smo Brooklyn. Pri popotovanju po temu delu nam je pomagal Kevin, kljub temu, da ni imel ravno velike želje raziskovati Brooklyn, saj kot pravi, v kolikor živiš na Manhattnu ne čutiš potrebe po preživljanju prostega časa kjer koli drugje kot v centru New Yorka.

Kmalu po zajtrku smo se z metrojem podali na jug tega osrednjega otoka, do pomola, ki je v bližini postaje za helikopterje (številke pomola se nihče od nas na žalost ne spomni). Od tam nas je brezplačna ladjica (»Ferry«) odpeljala do Juga Brooklyna. Zakaj je bila brezplačna? Ker nas je na jugu pričakala ogromna trgovina IKEA. Tam se sicer nismo ravno zadrževali, vzeli smo nekaj hot dogov po $1 in pot nadaljevali z (ponovno) brezplačnim prevoznim sredstvom, tokrat avtobusom, do glavne obalne avenije. Po aveniji smo se malo sprehodili, si privoščili sladoled in nadaljevali vse do mostu »Brooklyn Bridge«. Most je zares fascinanten. Postavljali so ga kar nekaj časa, gradnja pa se je odvijala okoli leta 1930. Sestavljen je iz dveh večjih obokov, ki sta višja od povprečnega bloka v Ljubljani, promet pa poteka v dveh nadstropji, zgornje je med drugim namenjeno tudi za pešce in kolesarje.

Po zgornjem nadstropju smo se tako sprehodili nazaj proti osrednjemu predelu, Manhattan. Iz mosta smo imeli lep razgled na celoten spodnji predel. Stolpnice so zares gromozanske in strnjene skupaj. Malo nižji so le predeli s priseljenci (China town, Little Italy, Soho,…). Tukaj sicer velja poudariti, da je New York mesto priseljencev in jih tako težko imenujemo priseljenci saj predstavljajo veliko večino prebivalstva in s tem sooblikujejo demografsko pestrost te metropole. Ne glede na to, kakšne vere si, kakšne polti in kakšne subkulture pa je v New Yorku tako, da ko tam živiš si New Yorčan. Torej si v hipu sprejet med vse ostale, kar je vsekakor pozitivna stran velikega jabolka (tako pogovorno pravijo New Yorku).

Ko smo prišli nazaj do Manhattna smo se ponovno usedli na metro in se tokrat pod vodo ponovno zapeljali do Brooklyna, tokrat v zgornji predel. Tam smo si ogledali znano pivnico »Brooklyn Brewery«. Tam smo imeli brezplačni »tour« po pivnici. Proizvodnja je sicer v času našega obiska na žalost stala, imeli pa so kar lepo število kotlov. In kot smo izvedeli ima pri njih vsak kotel svojo recepturo, tako varijo ogromno število različnih piv. Predstavili so tudi začetke pivnice ter težave z mafijo, ki so jih imeli na začetku. Tedaj so jim celo odvetniki predlagali, naj raje plačajo Mafiji njihov delež, kot da se kaj preveč pogajajo. Na koncu ogleda smo v večji sobani tudi imeli možnost degustirati pivo, ki ga varijo. Bilo je zelo zanimivega okusa, vsekakor bi lahko dejali da pivo ni ravno zelo komercialno za razmere na Ameriškem trgu. Samo kvaliteto okusa pa smo posamezniki okusili drugače, nekaterim je bilo pivo všeč, drugim ne, vendar pa velja poudariti, da so v času obiska stregli 10 različnih vrst piva.

Po pivnici smo pot nadaljevali do Time Squara. Tam smo kupili nekaj spominkov, nato pa se odpravili proti trenutno eni izmed najvišjih stolpnic v New Yorku, Empire State building-u. Ta mogočna zgradba je bila zgrajena leta 1930 in je bila dolgih 40 let najvišja zgradba na svetu. Ob gradnji se je tekmovala z Rockafeller centrom in Chrysler building-om. Tekma je prišla celo do te mere, da so na koncu dodali še dodatna nadstropja zgradbi ter špico za namen zmage in s tem oba tekmeca porazili. Z vrha stavbe smo dobili prekrasen razgled na celoten Manhattan pa tudi na ostale predele tega velemesta. Videli smo vse znamenite stavbe, središča, predele in seveda gromozanski Central Park. Z CityPass-om, ki smo ga predhodno pri vhodu kupili (s tem smo pridobili nekaj ugodnosti pri ogledu večjih znamenitosti v centru), smo dosegli tudi brezplačno avdio predstavitev okolice. Za slušalko, ki smo jo nosili naokoli se sami nebi nikoli odločili, a po predstavitvi moramo priznati, da nam je zelo dobro predstavila kako se je New York razvijal, kaj predstavljajo kateri deli mesta ter kaj se splača videti.

Pogled iz te višine nam bo vsekakor ostal v lepem spominu, k temu pa je pripomoglo tudi lepo vreme. Do sedaj smo se soglasno strinjali, da je to ena izmed najbolj veličastnih urbanih znamenitosti, ki jih je moč obiskati v New Yorku. Po veliki stolpnici smo se z metrojem počasi odpravili domov. Doma smo se pripravili za večerni program, za katerega smo dejali da kljub zmatranim nogam od dolge hoje danes mora biti, saj bo v prihodnjih dneh zaradi slabega vremena in drugih neugodnosti izvedba malo težja. Tako smo zaključili tretji dan v New Yorku.