Dolgo poležavanje v postelji vsekakor ni del naše ekskurzije. Tako smo se že nadvse zgodaj zbudili, pojedli zajtrk in se podali proti pomolu 33 (»Dock 33«), od koder nas je ladjica popeljala proti otoku Alcatraz, eno izmed bolj odmevnih znamenitosti San Francisca. Po pristanku ladjice na otoku smo dobili navodila za ogled, nato pa je leta potekal prosto v lastni režiji. Del zapora je vključeval tudi avdio vodiča na slušalkah, ki smo ga izkoristili in tako izvedeli še malo več o zaporu in otoku.

Otoček Alcatraz je bil nekdaj dom najnevarnejšim kriminalcem v ZDA. Otok leži 2.4 km stran od obale San Francisca. Večina pozna otok po slavnem zaporu, mnogi pa ne vedo, da je bil lep čas dom Indijancev in da je bil v začetku mišljen kot vojaška utrdba s svetilnikom. Odkritje zlata v Kaliforniji leta 1850 je v zaliv v San Franciscu privabilo na tisoče ladij. To je ustvarilo potrebo po svetilniku, ki je prvič zasvetil leta 1853 in je bil hkrati prvi svetilnik na pacifiški obali. Tri leta kasneje so mu dodali še zvonec, ki opozarja na meglo. Alcatraz je postal zapor oktobra leta 1933. Zanimivo je, da je otoček v neposredni bližini pristanišča v San Franciscu. Ob koncih tedna, ko so se na pomolih San Francisca odvijale nore zabave, so lahko zaporniki celo slišali glasbo. Obiskovalca ob pogledu na zaporno celico kar stisne pri srcu. Prostor je tako utesnjen, da se kakšen večji zapornik še pretegniti ni mogel najbolje. Prostora je bilo dovolj le za zložljivo posteljo, umivalnik, straniščno školjko in polico.

Med 29-letnim delovanjem zapora je bilo več poskusov pobega, vendar uradno ni pobegnil noben zapornik. V 14 poskusih pobega je sodelovalo 34 zapornikov, dva sta poskusila pobegniti dvakrat. Sedem ubežnikov so pazniki ustrelili in ubili, dva sta se utopila, pet jih nikoli niso našli, druge pa so prijeli. V najbolj znanem poskusu pobega so sodelovali Frank Morris in brata John in Clarence Anglin. Izginili so 11. junija leta 1962, njihov pobeg pa še danes velja za enega najbolje načrtovanih do danes. Služil je celo za podlago za film Escape from Alcatraz.

The Rock, kakor pogovorno rečejo Alcatrazu je obratoval vse do 21. marca leta 1963, ko so ga po ukazu Roberta F. Kennedyja zaprli. Glavni razlog za njegovo ukinitev so bili visoki stroški vzdrževanja, ki so bili veliko višji kot v drugih kaznilnicah. Tako je dom izgubilo 250 kaznjencev ter 60 paznikov in članov njihovih družin. Isto leto so v Marionu v Illinoisu odprli nov zapor, ki je nadomestil Alcatraz. Dandanes je Alcatraz predvsem turistična atrakcija, poleg tega pa služi tudi kot dom mnogim avtohtonim vrstam obalnih ptic in rastja. Mnoge od njih so tudi zaščitene. Tako smo se naužili tudi prijetne narave.

Po ogledu zaporniškega otoka, smo se odpravili proti stolpu Coit tower. Iz tam se nam je razprostrl lep pogled na celotno mesto in njegove stolpnice. Do pred kratkim je veljal v San Franciscu zakon, ki je prepovedoval gradnjo visokih stolpnic , vendar pa so parim stolpnicam, ki so jih zgradili v zadnjih letih pogledali čez prste in tako se visoko v nebo dviga peščica svetlečih velikank.

Kmalu po ogledu stolpa se je nad mestom začel spuščati mrak. Večerne ure smo še izkoristili za nakup hrane in vode, ki jo imamo namen konzu irati v naslednjih dneh, nato pa smo se odpeljali v bližino mostu Golden Gate, pri kateremu smo dočakali čudovit sončni zahod. Na drugi strani mostu smo nato dočakali, da so se v mestu prižgale luči in pričarale tako vzdušje, kot smo ga navajeni iz filmov. Pogled na mesto ponoči je vsekakor vreden $6 , kolikor stane prevoz čez most. Pri mostu smo tako počasi zaključili večer, nato smo se odpravili proti Opal hotelu, kjer smo še zadnjič prenočili.