Po večernem druženju s slovenskim programerjem Martinom Soncem smo se v jutranjih urah odpravili proti University of California, Berkeley, ki leži v istoimenskem mestu. Ustanovljena je bila leta 1868 z združitvijo zasebnega Kolidža Kalifornije in javnega Kolidža za kmetijske, rudarske in mehanične znanosti. Med diplomanti te univerze je kar sedemdeset nobelovih nagrajencev in vredno je omeniti tudi dejstvo, da so v Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) odkrili kar 16 kemijski elementov, kar je rekord med vsemi univerzami na svetu.

Na univerzi nas je pričakal Slovenec Gregorij Kurillo, ki je diplomiral in doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani in je trenutno zaposlen v Teleimmersion Lab-u. V laboratoriju, ki je ravno v času našega obiska bil v fazi seljenja iz podstrešja na boljšo lokacijo, smo si ogledali napravo za 3-D rekonstrukcijo posnetih objektov. Naprava naj bi bila namenjena 3-D video konferencam preko katerih bi lahko ljudje iz različnih koncev sveta komunicirali med seboj, potencial ima pa predvsem v tele medicini.

Po predavanju in ogledu laboratorija smo se sprehodili po kampusu, ki se razprostira na 2692 hektarih. Na nas je največji vtis napravil Sather Tower, ki se sredi kampusa dviga kar 94 metrov visoko. Tudi sami smo se čisto po ameriško, z dvigalom, povzpeli na vrh stolpa, s katerega je bilo moč videti celoten kampus, San Francisco in pa Golden Gate Bridge. Sam stolp je dobil vzdevek Campanille, saj posnema zvonik bazilike Sv. Marka v Benetkah.

Celotna okolica je res živahna, saj študentsko populacijo sestavlja dobrih 25 tisoč dodiplomskih in deset tisoč podiplomskih študentov. Moč je bilo opaziti veliko število študentov azijskega poreka, kar je za Berkeley tudi značilno. V kampusu je moč zaznati zelo dobro vzdušje, malenkosti kot so predavanja profesorjev sredi zelenic, sončenje, športno udejstvovanje in pa konzumiranje zdravil proti nespečnosti so na nas napravile globok vtis. Na žalost naša olimpijka Sara Isakovič v času našega obiska ni bil prisotna, a kljub temu smo študentski utrip ene izmed boljših univerz v Združenih Državah Amerike dobro doživeli in nam bo ostal v lepem spominu.