Z današnjim dnem se je začelo naše raziskovanje znamenitosti in lepot najverjetneje enega od najbolj znanih, največjih in najbrž tudi najdražjih mest na svetu. Sončen dan smo izkoristili maksimalno. Prehodili smo kar nekaj kilometrov ter si ogledali nekaj izmed znamenitosti tega velikega mesta.

Za začetek smo oddali naše najete avtomobile in si naredili tedensko karto za metro, ki je glede na cene v tem mestu dokaj poceni. Za 29$ obsega neomejeno število voženj po celotnem mestu in bo naše glavno prevozno sredstvo v tem mestu, saj je najhitrejša oblika prevoza, ker so ulice v tem mestu čez dan polne prometnih zastojev.

Današnji ogled je obsegal veliko zanimivih stavb, parkov ter trgov. Med njimi velja izpostaviti sloviti Empire State Building, Times Square, Lincoln Center, City Hall, Little Italy ter Plaza Hotel, ki je najznamenitejši in najbrž tudi najprestižnejši hotel v mestu. V njem so snemali veliko filmov, med drugimi tudi Home Alone 2.

Na naši poti proti središču Manhattna smo najprej izstopili pri Lincoln Cetru in se sprehodili po Broadwayu proti Times Square-u. Tu je bilo veliko reklam za raznorazne šove, hostes, ki so jih promovirale in trgovin s spominki vseh vrst. Skozi veliko množico ljudi smo prispeli do Times Square-a kjer se tre veliko ljudi, velikih LED reklamnih zaslonov in velika množica ljudi, ki si vse skupaj ogleduje ali samo čaka na poceni karte za šove na znamenitem Broadwayu. Naša pot se je nato nadaljevala mimo Empire State Buildinga, ki si ga bomo podrobneje ogledali v naslednjih dneh, proti italijanski četrtli Little Italy, kjer smo se odločili, da bomo pojedli kosilo, saj je tam veliko restavracij. Po majhni porciji, vendar okusni hrani smo se odpravili proti City Hallu, zaradi katerega smo prehodili nekaj kilometrov, kar je bila tudi naša najjužnejša točka našega današnjega raziskovanja. Na metroju smo tu imeli glasbo v živo, saj sta dva Roma igrala na harmoniko in na tak način poizkušala zaslužiti kak dolar. Ob prihodu do Plaza Hotela smo videli stojnico, na kateri se je prodajalo zastave in si rekli, da sigurno nima slovenske zastave ter v primeru da jo ima, jo kupimo. Sledilo je veliko presenečenje, saj je prodajalec Slovenec(iz Kopra), ki sicer že 42 let živi v New Yorku. Tako smo od danes bogatejši za eno slovensko zastavo več. Po daljšem pogovoru v slovenščini in nekaj nasvetih glede mesta smo si ogledali še znameniti hotel Plaza in nato odšli z metrojem proti domu in na poti nas je čakalo še eno presenečenje. Očitno šovi potekajo tudi na metroju, saj sta dva tranzvestita vstopila na vlak in zapela pesem "Rollin' on the river" z plesnim vložkom, ter prav tako kakor tista dva Roma prej želela zaslužiti kak dolar.

Po dolgen in napornem dnevu smo se v večernih urah vrnili v stanovanje. Razmišljali smo tudi o nočnem obisku mesta ter nočnega življenja, vendar nas je postelja premamila in smo kljub temu, da je petek, raje ostali doma v upanju na to, da se spočijemo in naberemo sveže moči za nadaljnje raziskovanje mesta.