Po tem, ko smo ob polnoči vzleteli z letališča v Las Vegasu, smo ob 7:44 uri pristali na vzhodni obali, in sicer v okolici Washingtona. Let je imel tudi nekaj malega zamude zaradi neviht, ki so nas doletele v zraku, tako da smo leteli skoraj pet ur. Večina članov odprave nevihte zaradi bolj ali manj globokega spanca ni videla. Izjema je bil Aljoša Praznik, katerega budno oko je videlo najbolj nore strele v življenju. Povedal je, da ga je najbolj impresionirala rdeča barva tega naravnega čudesa.

V Washingtonu nas je na naše presenečenje pričakalo prijetno sončno vreme, ki je bilo za nekaj stopinj toplejše kot v Las Vegasu, ki se nahaja sredi puščave. Kar na letališču smo prevzeli dva avtomobila, ki smo jih najeli za popotovanje po vzhodni obali. Odpravili smo se v kavarno, kjer smo s pomočjo kofeina dvignili naše neprespane glave in sestavili načrt za prihajajoči dan. Dogovorili smo se, da bomo obiskali Pentagon in kakšen muzej.

Obisk notranjosti Pentagona žal za navadne smrtnike ni mačji kašelj, tako da smo si ga lahko ogledali le od zunaj. Fotografiranje je tudi zunaj strogo prepovedano, z izjemo dela, kjer je zgrajen park v spomin padlim žrtvam terorističnega napada 11. septembra 2001. Na hitro smo se sprehodili okrog mogoče peterokrake stavbe, kjer se nahajajo možgani ameriške vojske, nato pa se odpavili v Arhiv Združenih držav Amerike.

Tam smo imeli kaj videti. Da so v arhivu pomembni dokumenti, pričajo že varnostni ukrepi ob vstopu, saj je vsak obiskovalec podrobno pregledan. Podobno kot na letališču, se morajo tudi tukaj obiskovalci sprehoditi čez detektor kovin. V arhivu smo si najprej ogledali razstavo, posvečeno enemu izmed očetov ZDA, Benjaminu Franklinu. Izvedeli smo, da je obogatel kot tiskar, ki se je kljub pomanjkljivi izobrazbi uspešno vrtel na diplomatskem parketu in odločilno pripomogel k neodvisnosti ZDA od Britanskega imperija. V nadaljevanju smo si ogledali originalne dokumente, in sicer deklaracijo o neodvisnosti (Decleration of independace), akt o pravcah državljanov (bill of rights) in prvo ustavo (constitution). Dokumenti so težko berljivi, saj jih je zob časa že kar pošteno načel. Tudi zaradi tega veljajo strogi varnosti ukrepi in prepoved kakršnegakoli slikanja ali uporabe svetilnega sredstva (tudi mobilnega telefona) v prostorih, kjer so dokumenti razstavljeni.

V nadaljevanju denva smo si pogledali še Air and Space Museum, ki ima resnično fascinatno zbirko predmetov, povezanih z letalstvom in vesoljsko tehnologijo. V muzeju najdemo Boeing 747, vesoljska plovila, letala iz pionirskih časov aeronavtike, nekaj o zgodovini vesolja in letalstva. Skratka, čas je kar prehitro minil in v nekaj urah smo se morali počasi odpraviti proti hotelu.

Ob koncu lahko kot zanimivost omenimo, da je vstop v večino ameriških muzejev in arhivov, za razliko od evropskih, prost. Je pa res, da so nekoliko bolj komercialno usmerjeni in da lahko v njih najdemo tudi 3D filmske predstave in podobno.