en

USS Midway Museum

USS Midway Museum je pomorski muzej, ki se nahajajo v centru San Diega v Kaliforniji. Glavna znamenitost muzeja je letalonosilke Midway.

Jet Propulsion Laboratory

Laboratorij za reaktivni pogon (izvirno angleško Jet Propulsion Laboratory - kratica JPL) je Nasino raziskovalno središče v Pasadeni in La Cañada Flintridgeu pri Los Angelesu v Kaliforniji, ZDA. Upravlja ga Kalifornijski tehnološki inštitut Caltech. Laboratorij izdeluje in izvaja programe robotskih vesoljskih plovil in sond za Naso. Med njegovimi trenutnimi projektu so: odprava sonde Cassini-Huygens k Saturnu, Mars Reconnaissance Orbiter in Spitzerjev vesoljski daljnogled (SST).

University of California, Los Angeles

Univerza Kalifornije, Los Angeles je bila ustanovljena leta 1919 kot južni kampus Univerze Kalifornije in je danes za Berkeleyjem drugi najstarejši del tega sistema. Univerza ponuja približno 300 diplomskih in podiplomskih študijskih programov. V letu 2010 je bilo vpisanih približno 26.000 dodiplomskih in 12.000 podiplomskih študentov. Po akademskih dosežkih se redno uvršča blizu vrha različnih lestvic univerz. Tu je do leta 2010 študiralo ali poučevalo 14 Nobelovih nagrajencev. Univerzitetni kampus se razprostira na 1,7 km² v zahodnem delu mesta, v soseski Westwood. Stari del sestavljajo stavbe v neoromanskem slogu, pri novejših pa je arhitektura bolj minimalistična. Kasnejše dodatke je oblikovalo več znanih arhitektov, med njimi Ieoh Ming Pei in Richard Meier. Ker je blizu središča ameriške filmske industrije in ker je tu znana šola filmske umetnosti, je bil kampus uporabljen kot prizorišče več znanih filmov in televizijskih serij. Zaradi prepoznavnosti se kratica »UCLA« uspešno trži po svetu kot blagovna znamka oblačil in modnih dodatkov.

Diablo Canyon Power Plant

Diablo Canyon Power Plant je jedrska elektrarna v San Luis Obispo County, Kalifornija . Nuklearka ima dva Westinghousova tlačnovodna jedrska reaktorja. Elektrarno upravlja Pacific Gas & Electric . Objekt se nahaja na približno 750 hektarjev površine. Skupaj dva 1100 MW reaktorja proizvedeta približno 18.000 GWh električne energije na leto in s tem zagotavljata dobavo električne energije več kot 2,2 milijona ljudem. Zgrajena je točno nad tektonsko prelomnico.

The Tech Museum of Innovation

Tech Museum of Innovation oziroma preprosto Tech je muzej, ki se nahaja v osrčju Silicijeve doline , v centru San Jose-a. Tech ima mnogo eksponatov, ki predstavljajo razne eksperimente.

Computer History Museum

Computer History Museum je muzej ustanovljen leta 1996 v Mountain Viewu v Kaliforniji. Muzej je posvečen ohranitvi in predstavitvi zgodb in artefaktov o informacijski dobi, raziskovanju računalniške revolucije in njenega vpliva na naša življenja.

Mozilla

Mozilla Firefox (včasih Phoenix in Firebird, različica v Debianu Iceweasel) je brezplačen, odprtokodni grafični spletni brskalnik, ki je na razpolago za več operacijskih sistemov in preveden v več svetovnih jezikov. Razvilo ga je podjetje Mozilla Corporation in prostovoljci. Firefox, prej imenovan Phoenix ali Firebird, je preprostejša različica Mozille; ta je nastala na osnovi Netscape Navigatorja. Firefox vsebuje vstavke za blokiranje pojavnih oken, iskanje z zavihki, novice v obliki RSS, podporo veliko odprtokodnim standardom za označevanje in sistem za preprosto dodajanje uporabnih razširitev.

Ames Research Center

Ames Research Center je eden izmed desetih centrov NASE. The center se nahaja v Moffett Field v Kaliforniji, v Silicijevi dolini, v bližini visokotehnoloških podjetij, univerz in drugih laboratorijev. Ime je dobil po Josephu Sweetmanu Amesu. Ustanovljen je bil 20. decembera 1939, del NASE pa je postal leta 1958. Danes ima več kot tri milijarde dolarjev vredno opremo, 2300 raziskovalnega osebja in 600 milijonov dolarjev letnega proračuna.

Stanford University

Univerza Stanford (polno ime v angleščini Leland Stanford Junior University) je ameriška zasebna univerza s sedežem v kraju Stanford v Silicijevi dolini, Kalifornija, ZDA. Ustanovil jo je Leland Stanford. Njeni študenti so med drugim ustanovili podjetja Hewlett-Packard, Electronic Arts, Sun Microsystems, Nvidia, Yahoo!, Cisco Systems, Silicon Graphics in Google. Stanford se redno uvršča v vrh šanghajske lestvice univerz, trenutno je uvrščena na drugo mesto med vsemi univerzami na svetu.

Edwards Air Force Base

Edwards Air Force Base je vojaška baza, ki se nahajaj na meji med Kern County , Los Angeles County, in San Bernardino County, California, v Antelope Valley. Ime je dobila v spomin na testne pilota US Air Forca Glena Edwardsa , ki je umrl, skupaj s posadko petih ljudi, 5 junija 1948 severozahodno od baze, medtem ko so testirali YB-49 Flying Wing.

Hoover Dam

Hooverjev jez pravzaprav sploh ni jez ampak pregradni zid. Okoli 50 kilometrov jugovzhodno od Las Vegasa Hooverjev jez v Black Canyonu zapira pot reki Kolorado. Betonski zid od najniţjega dela do vrha meri več kot 220 metrov. Za njim se reka spremeni v akumulacijsko jezero Mead, največje umetno jezero v Združenih državah Amerike. Jez je v resnici ogromna ločna pregrada. Njegov lok je izbočen proti jezeru Mead, kar prestreza pritisk ogromnih vodnih gmot v jezeru – največ 35 milijard kubičnih metrov. Graditev tega zidu je bila za inženirje takrat izredno zahtevna. Poleg tega je graditeljem zelo velike probleme povzročala izredno huda vročina, ta se poleti redko spusti pod 50°C. Tako jezu nikakor niso mogli narediti iz enega kosa vlitega betona. Če bi uporabili to tehniko, bi zid zaradi izrednega puščavskega podnebja potreboval več kot 125 let, da bi se popolnoma strdil. Zato so se odločili za popolnoma novo tehniko. Hooverjev jez so sestavili iz posameznih betonskih blokov.

Berkeley

Univerza Kalifornije, Berkeley (angleško University of California, Berkeley, okrajšano UC Berkeley) je javna univerza s sedežem v mestu Berkeley, Kalifornija, ZDA. Ustanovljena je bila leta 1868 z združitvijo zasebnega Kolidža Kalifornije in javnega Kolidža za kmetijske, rudarske in mehanične znanosti in je najstarejši od desetih kampusov, ki sestavljajo sistem Univerze Kalifornije. Kampus se razprostira na 2692 ha. Vključuje ozemlje več raziskovalnih laboratorijev, univerzitetnega botaničnega vrta in 323 ha nepozidanega ekološkega rezervata. Staro jedro tvori okrog 20 poslopij, zgrajenih v neoklasicističnem slogu konec 19. stoletja, nad katerimi se dviga 94 m visok Satherjev stolp. Ta je dobil vzdevek Campanille, saj posnema zvonik bazilike Sv. Marka v Benetkah. Študentsko populacijo sestavlja dobrih 25 tisoč dodiplomskih in deset tisoč podiplomskih študentov. Za Berkeley je značilno, da predstavljajo največji delež študenti azijskega porekla. Univerza ponuja okrog 300 študijskih programov z različnih področij in se uvršča med najboljše svetovne univerze po akademskih dosežkih. Tu je študiralo ali poučevalo 66 Nobelovih nagrajencev. Fizik z Berkeleyja, Julius Robert Oppenheimer, je bil znanstveni direktor projekta Manhattan med drugo svetovno vojno. Od takrat univerza sodeluje pri vodenju več narodnih laboratorijev ameriškega ministrstva za energetiko, poleg Los Alamosa še Lawrence Berkeley in Lawrence Livermore.